Een website of webpagina met alleen maar platte tekst is ook maar zo saai. Met een paar goedgekozen afbeeldingen kun je het geheel een stuk aantrekkelijker maken voor je bezoeker.

Zelf foto’s maken is natuurlijk altijd het best, maar hier heeft niet iedereen de tijd en middelen voor. In dat geval zijn gratis stockbeelden een prima alternatief!

Gratis stockfoto’s

Voor goede ondersteunende afbeeldingen hoef je niet eens je portemonnee te trekken. Er zijn namelijk genoeg websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden!

In dit artikel deel ik mijn persoonlijke top 6 gratis stockfoto sites.

  1. Unsplash
  2. Pixabay
  3. StockSnap
  4. Pexels
  5. Kaboompics
  6. Foter

1. Unsplash

Gratis stockfotografie

Unsplash biedt heeft een gigantische database aan gatis stockbeelden van zeer hoge kwaliteit. Unsplash is een community van fotografen die gratis (een deel van) hun werk aanbieden.

Op de meeste foto’s lijkt een beetje een hipster filtertje te zitten. Als dat het type foto’s is wat je zoekt, dan ben je hier dus aan het goede adres! Zoek en scroll door de website en download gratis stockfoto’s zonder account. Klik op een foto, vergroot de afbeeldingen en kopieer zonder eerst te downloaden. Superhandig!

2. Pixabay

Gratis stockfoto sites

De collectie van Pixabay is qua stijl iets meer Amerikaans te noemen. De foto’s zijn vaak wat praktischer en niet allemaal van even hoge kwaliteit. De database is wel enorm en redelijk grote afbeeldingen kun je gratis downloaden zonder account. Naast stockfoto’s zijn er ook graphics en vectorbestanden te vinden.

3. StockSnap

Gratis stockphotos

Grote database met allerlei soorten gratis stockfoto’s voor commercieel gebruik. Extra handig aan StockSnap is dat je ook op categorie kunt filteren. Zo kun je op zoek naar foto’s in een bepaalde categorie, zonder dat je een duidelijk keyword voor ogen hebt. Handig als je nog niet helemaal helder hebt wat je zoekt en wel wat inspiratie kan gebruiken.

4. Pexels

Gratis stockfoto's downloaden zonder account

Net als Unsplash is ook Pexels een community-based website waar fotografen gratis stockbeelden aanbieden. Ook hier is de database enorm.

Een unieke toevoeging is dat je kunt zien met welke apparatuur een specifieke foto is genomen en welke kleuren veel terugkomen in de afbeeldingen. Vervolgens kun je op de kleuren doorklikken om andere afbeeldingen te vinden in dezelfde kleurstelling.

5. Kaboompics

Gratis stockfoto's in collecties

Ook Kaboompics is een community-based website met veel gratis foto’s in de stijl van Unsplash. Hier ligt de focus vooral op photoshoots, waarin praktisch dezelfde hoofdrolspelers in meerdere stijlen en settings en vanuit verschillende hoeken beschikbaar zijn. Handig als je één ruimte, persoon, dier of object in verschillende stijlen wil laten terugkomen in jouw content.

6. Foter

Gratis stockbeelden dowloaden

Foter beschikt over een database van (naar eigen zeggen) 335 miljoen gratis stockfoto’s. De stijl en kwaliteit van de foto’s is te vergelijken met die van Pixabay.

Het enige nadeel is dat je altijd even goed moet kijken wat precies de rechten zijn. Sommige foto’s willen namelijk dat je een bronvermelding plaatst bij gebruik. Als dit het geval is, staat het duidelijk vermeldt nadat je op een foto klikt.

Nog meer gratis stockbeelden

Heb je niet genoeg aan mijn top 6 stockbeelden websites? Of nog niet helemaal gevonden waar je naar op zoek was? Kijk dan eens op deze GitHub lijst waar nóg meer gratis stockfoto sites worden vermeld. Succes!

24 gratis SEO tools voor dagelijks gebruik

Een SEO specialist zonder zijn tools is als een ridder zonder zwaard. En de bekende tools staan meestal niet bekend om hun kleine prijskaartje. Toch zijn er, als je goed zoekt, ook genoeg gratis SEO tools te vinden die in kwaliteit niet onder doen.

Lees meer

SEO voor beginners: de basics + 11 praktische tips

Als ik het met mensen uit een ander vakgebied over mijn werk als SEO specialist heb, merk ik dat er veel onduidelijkheid is over de term SEO. Veel mensen zien het als een soort knop die op magische wijze duizenden website bezoeken per dag genereert. “Ik laat nu mijn...

Lees meer
Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Ontvang de laatste updates, how-to's, tricks en tips over zoekmachine optimalisatie (SEO) en contentmarketing rechtstreeks in je inbox. 

Je ontvangt maximaal 1 e-mail per week en je kunt je ten alle tijden uitschrijven.

Thanks! Je bent ingeschreven.

Share This